Lär dig bygga appar

Trots att det redan finns miljontals appar på marknaden så finns det alltid utrymme för fler. Du kan till exempel titta på nya appar som Tiktok eller Clubhouse, som båda har blivit enorma på kort tid.

Det finns många anledningar till att skapa din egen app och det behöver inte ens vara svårt. Det kan däremot samtidigt bli riktigt svårt om du planerar något väldigt avancerat. Det är därför en bra idé att fundera över varför du ska skapa din egen app, innan du faktiskt ger dig på att skapa en.

Det behöver inte kosta något

Att bygga din egen app måste inte kosta ett öre, utöver din egen tid det vill säga. Det finns visserligen program och tjänster som du kan använda, men dessa kostar ofta och det är sällan du får det resultat som du faktiskt vill ha. Det kan därför vara bra att börja med något som är gratis.

Två alternativ är Phonegap eller Microsoft Visual Studio. Båda är verktyg där du kan skapa program och appar för din mobil. Det finns lite begränsad funktionalitet om du jämför med att skapa din helt egna kod, men det är betydligt enklare än vad många kanske tror.

En del appar är svårare än andra

Om du vill skapa ett socialt medie så kommer du att få det svårt om du inte är väldigt bra på att programmera. Enklare programmeringsspråk som Javascript kommer inte heller att räcka i de här fallen, utan det blir snarare att lära sig exempelvis Swift om du ska skapa en app till iOS. I många fall kan du inte skapa så pass avancerade appar på egen hand, du kommer antingen behöva hjälp eller hyra utvecklare.

Att skapa ditt eget lilla hobbyprojekt är däremot fullt möjligt. Det går med lite tid att lära sig att skapa egna spel eller enklare appar som du sedan kan släppa till iOS eller Android. Då är det återigen något som Phonegap eller Visual Studio som kommer till hands. För spel så går det till exempel att använda program som Unity för att få ett program helt dedikerat till att skapa just spel.

Därför ska du bygga dina egna appar

Så varför vill man ens skapa sin egen app när det redan finns så många? Det kan såklart finnas många anledningar till det, både goda och dåliga. Det allra vanligaste är att det är en hobby. Om du är intresserad av programmering och vill lära dig det så är appar ett ypperligt sätt att börja på. Din app måste inte vara perfekt, utan huvudsaken är att du lär dig något och gärna att du har roligt när du gör det.

Det går såklart också att skapa appar med det specifika syftet att tjäna pengar. Det kan däremot vara svårt att komma på en bra idé när din enda plan är att tjäna pengar på ditt projekt. Om du däremot vill hitta enklare idéer så kan du titta på den internationella marknaden, kanske finns det engelska appar som du kan få inspiration av för att sedan skapa något liknande till den svenska marknaden?