Hur mycket surf drar olika appar?

Olika appar kräver olika mycket internetdata för att fungera korrekt. Till exempel använder strömmande video- eller musikappar mer data än enkla textbaserade appar. Appar för sociala medier tenderar också att använda mer data än andra typer av appar, eftersom de ofta innehåller videor och bilder. Kolla in Mobili om du är ute efter ett mobilabonnemang.

För att få en uppfattning om hur mycket data olika typer av appar använder har vi sammanställt en lista över populära appkategorier och den genomsnittliga mängden data de förbrukar.

Genomsnittlig dataanvändning:

  • Video Streaming: 3-4 GB per timme
  • Musik Streaming: 1-2 GB per timme
  • Sociala medier: 1-2 GB per dag
  • Textbaserade appar: 500 MB per dag
  • Spel: 500 MB per dag

Som du kan se använder vissa appkategorier betydligt mer data än andra.  Om du är orolig för att överskrida datagränsen är det en bra idé att undvika att strömma video eller musik och att begränsa användningen av sociala medier och spel.

Vilka appar drar mycket surf?

1. Facebook: Det är ingen hemlighet att Facebook är en datasvin. Appen använder i genomsnitt 2,07 MB per session, enligt uppgifter från Statista. Det innebär att om du använder appen i bara 30 minuter per dag använder du över 125 MB data varje månad.

2. YouTube: YouTube är en annan stor datasugare. Appen använder i genomsnitt 1,79 MB per session, enligt Statista. Det innebär att om du använder appen i bara 30 minuter per dag använder du över 107 MB data varje månad.

3. Snapchat: Snapchat är inte lika dålig som vissa andra appar när det gäller dataanvändning, men den använder fortfarande en hyfsad mängd. Enligt Statista använder appen i genomsnitt 1,17 MB per session. Det innebär att om du använder appen i bara 30 minuter per dag använder du över 70 MB data varje månad.

4. Instagram: Precis som Snapchat är Instagram inte en stor dataskrävare, men den använder ändå mer data än vissa andra appar. Appen använder i genomsnitt 1,03 MB per session, enligt Statista. Det innebär att om du använder appen i bara 30 minuter per dag använder du över 62 MB data varje månad.

5. Twitter: Twitter är en annan app för sociala medier som använder ganska mycket data. Appen använder i genomsnitt 0,77 MB per session, enligt Stat. Det innebär att om du använder appen bara 30 minuter om dagen använder du över 46 MB data varje månad.

Så där har du det: fem av de största datakonsumerande apparna. Om du är orolig för din dataförbrukning bör du hålla ett öga på hur mycket tid du spenderar på de här apparna. Och om du vill minska din dataanvändning kan du överväga att använda dem mindre ofta eller ta bort dem helt och hållet.