Alla böcker är inte likadana

Det finns en rad med olika genre eller typer av litteratur. Allt från science-fiction till romantiska böcker, för att inte glömma alla dokumentärer. Skolböcker, bilderböcker och kriminalnoveller fyller på listan. Böcker finns precis överallt, och ändå är de inte likadana. Förutom att de handlar om olika saker kan även formatet vara annorlunda.

Den största skillnaden är kanske mellan ljudböcker och vanliga pappersböcker. När du lyssnar på en bok så har du ingenting i handen. Du hör inte sidorna när du vänder dem och kan inte känna lukten av läder eller papper. Det här är något som vissa personer menar är ett stort handikapp när det kommer till ljudböcker. Men eftersom fördelarna är så många spelar det ingen roll om du inte känner tyngden av en bok.

Roligt med ljudböcker

För det mesta är ljudböcker en vanlig bok som någon har läst in. Ofta är det en skådespelare, men det kan också vara författaren. Ibland väljer de en förenklad version, andra gånger är det ordagrant. Du kan lyssna precis var du vill, och vid vilken tidpunkt. Det räcker med att du har ett par hörlurar om du inte vill störa andra. Annars sätter du bara på boken och lyssnar i lugn och ro.

Allt fler väljer det här formatet på sina böcker. Det är enkelt att utnyttja så kallad dödtid. När du pendlar, lagar mat eller joggar, till exempel. Att läsa har egentligen aldrig varit så lätt som nu. Eftersom det är populärt så finns det flera valmöjligheter, både när det kommer till pris och utbud av titlar. Du hittar alltid något trevligt att läsa. Och om du inte tycker om den är det bara att gå vidare till nästa. De tar ingen plats i bokhyllan. Bokmässan ger större utrymme för ljudböckerna.

Konsten att skriva ljudböcker

Att skriva en bok är inte så lätt, det krävs både kunskap och talang. När den sedan ska förvandlas till ljudbok är det andra färdigheter som är involverade. Men slutresultatet är ju också fantastiskt. Du kan läsa samma bok på papper, eller lyssna på den som inspelad ljudbok. Intressant att se hur en ljudbok blir till.

Om det är en skicklig person som spelar in läsningen så kan de lägga värme och känsla i berättelsen. Du känner lite som att du är på plats. Det är ju också definitionen av en bra bok rent allmänt. Att du kan leva dig in i handlingen, lukta blommorna och höra bruset. Men då krävs det lite mer av dig själv också. Med en ljudbok så är det någon annan som gör grovgörat. De kan lägga in bra mycket i sin röst för att förmedla de här känslorna.

Nu när tekniken sprider sig börjar det dock förändra sättet som folk skriver böcker på. Det har blivit vanligt inom vissa cirklar att skriva direkt för en lyssnande publik. Många gånger handlar det säkert om nyanser, men det finns nog många som kan känna igen dessa. Författare ändrar metoder för att skapa ljudböcker.

Konsten att läsa

Det är ganska självklart att alla kan läsa tror de flesta. Men på flera håll är det inte lika vanligt som här i Sverige. Framför allt har flickors kamp för en utbildning blivit uppenbar de senaste åren. På andra håll är det fattigdom som gör att inte alla får lära sig läsa. Därför ger en del bokförlag en viss procent av intäkterna till just projekt i andra länder. Något som alla kan göra privat också.

För det är viktigt att läsa. Inte bara kunna tyda bokstäverna, men förstå texten du har framför dig. Eller i öronen om du lyssnar på en ljudbok. Du kan lära dig mycket genom att läsa. Studera och få ett yrke. Men det är också ett sätt att slappna av på. Att tänka på något annat några timmar i stöten. Resa genom fantasins värld och uppleva sådant du annars aldrig får se.

Det är roligt att läsa. Och nu när det finns flera bra alternativ har det blivit enklare att få tid och ork för läsningen. Lyssna gärna på ljudböcker utan att för den skull lämna pappers världen helt och hållet. Du kan också ladda ner böckerna på en platta, ytterligare ett sätt att kunna läsa mer. Förkovra dig, ladda batterierna och njut framför allt av att läsa. Välj det format du trivs med, och fortsätt läsa.