Appar som begränsar skärmtiden

I de flesta svenska hem där det bor barn eller ungdomar är skärmtid ett återkommande problem som ofta kan leda till konflikt. Skärmar är beroendeframkallande för både barn, ungdomar och vuxna, men det är lättare för vuxna att själva begränsa sin skärmtid. Föräldrar kan hjälpa de yngre i familjen genom appar som begränsar skärmtiden.

Flera andra alternativ

Använder man mobilen innan man somnar och det första man gör när man vaknar, så kan det störa sömnen eftersom man sover ytligare. Att begränsa skärmtiden på kvällen är en bra idé.

Att föra dialog är oftast det bästa alternativet, men appar kan vara ett bra komplement. Andra alternativ är att stänga av det trådlösa nätverket på kvällen eller att alla i familjen måste lägga ifrån sig telefonerna vid en särskild tidpunkt varje kväll.

Ett bra alternativ är att teckna ett familjeabonnemang som sköts av en förälder i familjen. Lägg ett tak på hur mycket data som får användas varje dag och spåra hur mycket som används av alla som är med på familjeabonnemanget. Ser du att för mycket används på till exempel helgen kan det vara läge att begränsa skärmtiden.

En del mobiloperatörer låter dig även sätta upp barnspärrar så att de inte kan ladda ner egna appar. Jämför de bästa mobilabonnemangen för att hitta ett som kan hjälpa dig att begränsa skärmtiden.

Skydda integriteten

Att beslagta mobiler kan kännas strängt och det kan det även vara att strypa mobilanvändningen under en längre tid. Ungdomar kommunicerar med sina vänner med mobilen och det är ett självklart redskap idag.

Det finns flera olika appar som låter dig hålla koll på ditt barns mobilanvändning. Några av de mest extrema funktionerna är övervakande appar som visar vilka sidor den övervakade surfar på. Det här är en typ av app som kan göras på ett yngre barns mobil, men aldrig på ett äldre barns. Då blir det kontrollerande och kan ha motsatt effekt än vad man vill, för barnet kan börja smyga med sin internetanvändning och inte våga säga till om de ser något läskigt.

Om en övervakande app används är det viktigt att det aldrig sker i smyg. Förklara för barnen vad som har installerats och varför. Barnet måste ge sitt samtycke för att det ska vara okej.

Två vanliga appar

Det finns flera appar som finns till för att begränsa skärmtiden. Här är två vanliga appar:

ESET Parental control (Android)

Med den här appen går det att se vilka sidor den övervakade surfar på och var deras telefon befinner sig. Det går även att begränsa vilka appar de får använda, hur länge och under vilka tider. En inställning låter en skicka ett meddelande till den övervakade, så att hela telefonen blir låst fram till dess att de har läst sms:et. Detta är en app som är mer extrem än att bara begränsa skärmtiden och fungerar troligtvis bäst för yngre barn.

Screentime (iPhone och Android)

Den här appen gör det möjligt att stänga av eller dela ut skärmtid vid olika tider. Det går att se hur länge den övervakade har surfat, men det går inte att se vilka sidor eller appar som har besökts. Det går inte heller att välja ut vilka appar eller sidor som är förbjudna, utan det är allt eller inget som gäller. En speciell snurr på appen är att föräldern kan begära en uppgift, som till exempel att barnet städar sitt rum. Barnet kan sedan dokumentera att uppgiften är slutförd och får då mer skärmtid. Den här appen är populär eftersom den värnar om barnets integritet, samtidigt som den låter en begränsa skärmtid på ett effektivt sätt.