Varmt och skönt året om

Det är viktigt att känna sig varm när du är i ditt hem. Få saker kan vara så jobbiga som ett dragigt hus. Eller ännu värre, när det är kallt inomhus. Så vida du inte väljer det själv. Många tycker det är skönt med lite svalare temperaturer, speciellt i sovrummet. Men på vintern är det inte bara trevligt utan nödvändigt att ha tillräckligt med värme. Både för familjen och för själva huset.

Du förhindrar att fuktskador uppstår om du har ett varmt hus. Därför så rekommenderas det att inte stänga av värmen helt och hållet om du ska resa bort. Sänk den gärna till runt 15 grader, men inte mycket mindre. Det kan också bli frysskador om du inte är försiktig, så låt inte huset bli helt avkylt.

Olika sätt för att värma upp huset

Elektriska element är ett sätt att få upp temperaturen. Men de värmer inte så väldigt bra och är också dyra i drift. Då kan det vara bättre med jordvärme eller kanske rentav en vedpanna. De moderna vedugnarna är så effektiva att det kan räcka för att få tillräckligt med värme. Det viktiga är ändå att du investerar i något som du tycker är bra, och som är tillräckligt för ditt hus. Priset för jordvärme kan variera.

Ett väl installerat system kan ge dig glädje under lång tid. Det är viktigt att ha ett flöde i hemmet. Frisk luft måste komma in och värmas upp, medan den gamla forslas bort. Alla ska kunna andas in hälsosam, syrerik luft utan några spår av fukt eller mögel. Innemiljön är oerhört viktig och något du verkligen bör satsa på. På sina håll kan du göra avdrag när du installerar jordvärme.

Trivsel i hemmet

Värme är alltså bra för huset. Det torkar upp och förhindrar att fukten får fäste. Men framför allt så skapar det trivsel. Tänk när det är riktigt kallt och mörkt ute och du kommer hem efter en lång dag på jobbet. Du ställer i från dig matkassarna och tar av dig jackan. Bara känner hur huset välkomnar dig, det är nästan som en kram av värme. Alternativa energikällor blir alltmer populära.

Och det behöver inte vara allt för höga temperaturer. Behagligt och lagom varmt är det bästa. En del tycker om att ha raggsockor och en tröja på sig inomhus. Andra vill kunna gå i kortärmat, oavsett årstiden. Det är ju helt upp till dig, och vad som passar din familj allra bäst. För hälsan är lagom bäst, som med så mycket annat.

Satsa på ditt hus

En del gamla hus har ett system för uppvärmning som inte riktigt passar dig. Det kanske använder sig av material eller energikällor som du inte tycker om. Eller så är det dyrt i drift. Ett nytt system kanske kostar en del, men det kan löna sig i längden.

Rejäl uppvärmning höjer bland annat värdet på huset. Och det är ju inte så att du måste byta ut det varje år. Med ett bra system räcker det med underhåll. Du och din familj kan njuta av värmen under lång tid.